Elhunyt Sir Stirling Moss

Hosszan tartó betegség után, kilencvenéves korában elhunyt Sir Stirling Moss, a britek legendás autóversenyzője.

FORMA-1 Az ötszörös világbajnok argentin Juan Manuel Fangio csapattársaként a londoni sportember 16 F1-es nagydíjat nyert meg 1951 és 1961 között, és négyszer lett második a vb-pontversenyben. A sportágban a legnagyobb olyan pilótának tartják, aki sosem lett világbajnok. Halálhírét felesége is megerősítette.

– Ez a kör már túl sok volt neki, így örökre lehunyta szemeit – nyilatkozta a brit médiának Susie Moss.

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke közleményében azt írta, szomorú nap ez az autósportnak, amely Moss személyében egy igazi legendát veszített el. A hatszoros Forma-1-es világbajnok, ugyancsak brit Lewis Hamilton közösségi oldalán úgy fogalmazott, hiányozni fognak neki a Moss-szal folytatott beszélgetések.

„Nagyon hálás vagyok, hogy lehetőségem volt ezeket a különleges pillanatokat megélni vele” – írta a Mercedes vb-címvédő pilótája. Csapatánál – amelynek Moss is versenyzője volt – úgy nyilatkoztak, nemcsak egy legendát, hanem egy igazi úriembert is elveszített a világ.

Az 1996-ban világbajnok Damon Hill – akinek apja, Graham Hill az egyik versenytársa volt Mossnak – úgy fogalmazott, „olyan legenda volt, akit a fiatal autóversenyzők poszterként a falukra raktak ki”. Meglátása szerint rengeteg későbbi brit világbajnokot az ő példája inspirált.
Moss Forma-1-es pályafutásának egy 1962-es baleset vetett véget, de a brit pilóta veterán autókkal egészen 81 éves koráig versenyzett, emellett családjával az ingatlan-üzletágban helyezkedett el és televíziós kommentátorként is dolgozott. II. Erzsébet királynő 2000-ben ütötte lovaggá, 2006-ban az FIA aranymedállal tüntette ki az autósport népszerűsítéséért végzett tevékenységéért.
Moss tíz éve azzal került az újságokba, hogy belezuhant saját házának a liftaknájába, minek következtében mindkét bokája, továbbá több lábcsontja is eltörött, ezenkívül a gerince is megsérült.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?