Egész éves visszaesés lesz a brit gazdaságban

Londoni makrogazdasági elemzők várakozása szerint mínuszban lesz a brit gazdaság teljesítménye az idei év egészében az új típusú koronavírus okozta járvány átgyűrűző hatásai miatt. Az új előrejelzések szerint a világgazdaság más erőcentrumaiban növekszik a pénzügyi válság kialakulásának kockázata is.

LONDON Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőközpont, a Capital Economics szombaton ismertetett, felülvizsgált prognózisában közölte: most már túl derűlátónak tartja azt az eddigi várakozását, hogy a brit hazai össztermék (GDP) az idei második negyedévben stagnálni fog.

A ház hangsúlyozza, hogy az ennyire bizonytalan időszakokban a pontos számszerű előrejelzéseknek sok hasznuk nincs, iránymutatásként azonban egyelőre 2,5 százalékos negyedéves összevetésű brit GDP-csökkentést állított be a második negyedévre szóló új prognózisába.
A Capital Economics londoni elemzői az általuk lehetségesnek tartott legrosszabb esetre is kidolgoztak egy forgatókönyvet, amely 5 százalékos negyedéves zuhanással számol a második három hónapban.
A cég sem az első, sem a harmadik negyedévben nem vár visszaesést a brit gazdaságban, így a recesszió szigorúan technikai értelemben vett meghatározása nem teljesül, „de úgy fog kinézni, mint egy recesszió, és úgy is érződik majd, mintha recesszió lenne, tehát recesszió lesz” – fogalmaznak a ház közgazdászai.

A konszenzusos technikai meghatározás szerint egy gazdaság akkor kerül recesszióba, ha teljesítménye két egymást követő negyedévben csökken. A Capital Economics elemzői közölték: továbbra sem számolnak azzal, hogy a járvány okozta válság pénzügyi válsággá fajulna, de az elmúlt héten tapasztalt súlyos piaci árfolyam-ingadozások azt jelzik, hogy ennek a kockázata is növekszik. A Londoni Értéktőzsde legnagyobb piaci tőkeértékű vállalatainak irányadó FTSE 100-as indexe a pénteki zárásban 28 százalékkal volt alacsonyabb az idei év eleji szintnél.

Mindezt egybevetve a Capital Economics 2020 egészére 1 százalékos visszaesést vár a brit gazdaságban az 1 százalékos idei növekedést valószínűsítő korábbi prognózisa helyett, és azt jósolja, hogy a Bank of England, illetve a brit kormány további gazdaságélénkítő lépéseket jelent be.

Megosztás:

Vélemény, hozzászólás?